Mälaren runt

Om Gustaf Fjæstad var den förste segerherren i ”Mälaren rundt” så framstår Henrik ”Murre” Morén som den ojämförligt störste och segerrikaste i denna svenska cykelklassiker. Han var relativt gammal då han började cykla. Han fick sin första cykel vid 21 års ålder och debuterade året efter.

Första gången Henrik Moréns namn dök upp i spalterna – i ”Hjulsport” och ”Nordiskt Idrottslif” — var år 1900. Han hade blivit tvåa i ett banlopp på Idrottsparkens betongvelodrom, (invigd 1895 och riven 1910 för att lämna plats åt Stadion). Intresset för bancykling var mycket stort i Stockholm vid denna tid.

Landsvägsåkning blev emellertid Moréns stora hobby, som han snart utvecklade till mästerskap. Allra bäst trivdes han i regn och rusk  och på bottenlösa vägar. Sådant kallades av konkurrenterna morén-väder!

Det är under smeknamnet ”Gubben” han med tiden blev mest känd. Orsaken var att han under 38 år deltog i tävlingar som aktiv. 1924 slog han t ex alla ungdomar vid Mälaren runt som 47-åring och satte personligt rekord med tiden 10h22:46 ! Vid fyllda 44 fick han i Köpenhamn delta i historiens första VM på landsväg för amatörer. Morén vann Mälar’n tio gånger, varav de nio första i rad. Den sista segern kom vid fyllda 35 i det olympiska uttagningsloppet 1912. Själva OS-loppet blev ett misslyckande: 15:e man efter att ha drabbats av värmeslag i Västerås.